Guide til køb af lystfisker småbåd

Hvad skal du tænke på når du køber en småbåd til lystfiskeri?

Du vil ud på fjorden eller ud for kysten og kaste blink i havet og har derfor besluttet at købe en jolle, men hvilken skal du købe? Kører du til forhandleren vil han selvfølgelig altid anbefale de han nu engang har stående, men spørger du lystfiskeren med småbåd får du nok langt flere anbefalinger. Det er der en god grund til, nemlig at der ikke er en one-size-fits-all småbåd til lystfiskeri, der er fordele og ulemper ved dem alle sammen.

Lav en prioriteret liste

Kom godt fra land ved at lave en prioriteret liste over hvad din båd skal kunne klare. Det kan for eksempel være:

– Hvor meget må den koste?

– Hvad skal du mest bruge den til?

– Hvor mange skal der være plads til og hvor meget grej?

– Skal du have overdækning til dårligt vejr?

– Skal du have en båd til kun lystfiskeri eller skal den kunne bruges til andet sejlads?

– Skal den kunne sættes på en trailer? Skal den ligge fast på en havneplads?

– Skal den kunne søsættes fra en strand? I så fald må den ikke have for dyb en køl.

– Hvor stabil skal den være? Det kommer an på hvor meget søgang den skal kunne klare.

Prøv flere både før du køber

Med listen i hånden ved du nu lidt mere om hvilken type båd du er ude efter og nu er det vigtigt at være tålmodig og prøve flere både før du køber. Hvis du har mulighed for det, så prøv dem gerne i dårligt vejr hvor der er bølger og søgang. Mange småbåde er nemlig fine i stille vand, men hopper og ned som en gummiand når bare der er lidt bølger. Så er det ikke sjovt at pilke.

Når du har prøvet et par både af, og været ude og se flere, gerne brugte for så ved du hvor godt de holder, så er det heller ikke ligegyldigt hvilken motor der er på båden, men det er en hel artikel for sig selv og her er der endnu flere meninger om hvilke mærker der er gode og hvilke der er mindre gode. De fleste vælger en motor fra en af Japanerne som for eksempel Yamaha, der har en lang tradition for påhængsmotorer og har et godt omdømme.

Desuden skal du se på standen af båden hvis du køber brugt. Ikke bare kigge skroget igennem for revne og skader, men også om der for eksempel fenderliste som er god at have når du skal lægge til kajs især i ustødigt vejr. Er der ikke fenderliste kan du billigt købe det på nettet og sætte på selv for eksempel her: http://www.profillageret.dk/9-fenderlister

Du skal også tjekke at din brugte båd ikke er stjålet eller at der er gæld i den som du kan komme til at hænge på. Tjek også uvildige tests foretaget af lystfisker magasiner på nettet, men i sidste ende er det bedst at du selv tester før du køber.

Knæk og bræk!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *