Når fiskene ikke bider på krogen…

Det er ingen hemmelighed, at fordi man fisker meget, så fanger man ikke altid fisk. En af de vigtigste vitaminer er omega 3, som du får fra fisken. Det kan lyn hurtig klares af fiskeolie, hvorfor vi har interviewet eksperterne fra hjemmesiden doc24 lavet denne artikel som svarer på nogle af de best stillede spørgsmål.

Hvordan indtager jeg nemmest fiskeolie?

Generelt kan du indtage fiskeolie på to forskellige måder: Som kapsler eller i flydende form. Endvidere er det muligt at købe særlige fiskeolie tyggetabletter med smag, der især er velegnede til børn.

Fordelen ved kapslerne er, at de bare skal sluges. Fiskeolien er indkapslet, så du slipper for at smage fiskeolien, der har en olivenolieagtig konsistens og smager meget af rå fisk. Ulempen er, at de oftest er meget store, så de kan være svære at sluge. Samtidig kan det være svært at kontrollere, om fiskeolien er blevet harsk, netop fordi fiskeolien er indkapslet.

Har du svært ved at sluge de store fiskeoliekapsler, er alternativet at købe flydende fiskeolie. Så kan du også nemt kontrollere, om fiskeolien er frisk. For de fleste er smagen dog en stor ulempe ved flydende fiskeolie. Det kan du løse ved at købe flydende fiskeolie med smag, der er nemmere at få ned.

En anden ulempe ved flydende fiskeolie er, at den meget nemt oxiderer og derved bliver harsk. Det gør fiskeolien uspiselig, så derfor er det vigtigt at flydende fiskeolie opbevares korrekt.

Fiskeolie til hunden og andre kæledyr

Men det er ikke kun mennesker, der er godt af fiskeolie. Også vores kæledyr har godt af et regelmæssigt kosttilskud med fiskeolie. For ligesom vi mennesker, er dyr ikke i stand til selv at danne Omega-3 fedtsyrer.

Mange af vores kæledyr får tørkost og selv om du vælger en tørkost med fisk, indeholder den kun meget lidt eller slet ingen Omega-3. Til gengæld er tørkost oftest rig på Omega-6, der ikke indeholder de samme gavnlige fedtsyrer som Omega-3.

Den mest synlige virkning af Omega-3 hos kæledyr er en flottere og blankere pels. Men derudover  har fiskeolien de samme gavnlige virkninger på dyr som på mennesker. Derfor findes der en række fiskeolie-kosttilskud til hunde og andre kæledyr.

Er fiskeolie bedre end levertran?

Fiskeolie er i familie med en anden kendt olieagtig væske, som mange meget modvilligt har fået som kosttilskud, da de var børn. Det drejer sig om levertran, der siden 1800-tallet har været kendt som et mirakelmiddel mod den frygtede engelske syge, der gjorde knoglerne bløde og bøjelige hos især børn. Det skyldes mangel på især D-vitamin, som levertran indeholder i store mængder sammen med A-vitamin.

Levertran indeholder også Omega-3, men ikke i nær så høje mængder som fiskeolie. Skal du spise nok levertran, til at du får tilført den nødvendige mængde Omega-3, skal du spise så meget, at du ville få for meget A- og D-vitamin. Det ville medføre en række alvorlige problemer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *